Alkohol.hr
 
     
 
 
     
 

E-program

Ovu internetsku programsku platformu izradili su Evolution Health Sustavi, čija je misija smanjiti stigmu povezanu s ovisnostima i poremećajima raspoloženja i anksioznosti te omogućiti pristup interaktivnom, personaliziranom tretmanu temeljenom na dokazima i potrebama pojedinca i zajednice. Najznačajnije karakteristike programa su individualizirani pristup i upotreba, interaktivnost, ostvarivanje ciljeva, moderirane grupe podrške, dostupnost, modularnost, znanstvena utemeljenost, prilagođen mobilnim platformama, te besplatna upotreba za korisnike.

Evolution Health program, za korisnike u potpunosti i trajno besplatan, je program podrške u samoregulaciji konzumacije alkohola. Neke vježbe u programu osmišljene su kako bi se pomoglo onima koji prekidaju s redovnim pijenjem ili se suzdržavaju od alkohola, a neke od ovih vježbi također su dizajnirane za ljude koji žele smanjiti pijenje alkohola. Podržavamo sve. Za početak, predlažemo da isprobate neke interaktivne vježbe kao što je upitnik Provjerite svoju konzumaciju.

Razvoj programa

Teorijske konstrukcije koje stoje iza ove platforme temelje se na smjernicama u kognitivno-bihevioralnoj terapiji, transteorijskom modelu, strukturiranoj prevenciji relapsa, motivacijskom intervjuiranju, normativnim povratnim informacijama i socijalno-kognitivnoj teoriji. Otkad je platforma pokrenuta 2000. godine, redovito je nadograđivana tehnički i sadržajno. Te nadogradnje se temelje na tehnološkom napretku i rezultatima sveobuhvatnog istraživanja rezultata, analizirajući ishode s fokusom na sudjelovanju korisnika.

Digitalna zdravstvena platforma razvijena je u razdoblju od 2000.-2005. godine, uz kliničku stručnost i savjetovanje:
 • Dr. Petera Farvolena (PhD, CPsych), voditelja Klinike za program rada, stresa i zdravlja u Centru za ovisnosti i mentalno zdravlje
 • Dr. Petera Selbyja (MBBS, CFFP), voditelja Centra za ovisnost o nikotinu, Centar za ovisnost i mentalno zdravlje
 • Dr. Johna Cunninghama (PhD), višeg znanstvenika u Centru za ovisnost i mentalno zdravlje
 • Dr. Martina Binksa (PhD), Odjel za medicinsku psihologiju, Odjel za psihijatriju i bihevioralne znanosti, Medicinski centar Sveučilišta Duke
 • Dr. Trevora van Mierloa  (MscCH, MBA, GEMBA, MScMBR, DBA), osnivača Evolution Health sustava
Otad je ova platforma bila podvrgnuta stalnim studijama koje vode zaposlenici te nezavisni istraživači.

Stručno recenzirane istraživačke studije i kliničke prezentacije otkrile su povezanost korištenja platforme sa značajnim smanjenjem poteškoća.

Podatci o rezultatima, metodologije razvoja i analiza upotrebljivosti objavljeni su u stručno recenziranim časopisima kao što su Journal of Medical Internet Research, Substance Use & Misuse, Pediatric Obesity, Nicotine & Tobacco Research, Alcohol & Alcoholism, Journal of Substance Abuse Treatment, Telemedicine and e-Health, BMC Public Health, Child and Adolescent Mental Health, Patient Education & Counseling, Journal of Technology and Human Services, te Network Modeling Analysis in Health Informatics and Bioinformatics.

Podatci i rezultati predstavljeni su na međunarodnim istraživačkim konferencijama koje su sponzorirale sljedeće organizacije:

 • World Congress of Behavioral and Cognitive Therapies (WCBCT)
 • Association for Behavioral and Cognitive Therapies (ABCT)
 • Association for Advancement of Behavior Therapy (AABT)
 • Employee Assistance Trade Association (EASNA)
 • Anxiety Disorders Association of Canada (ADAC/ACTA)
 • Women and Mental Health in the Workplace
 • Association for Library and Information Science Education (ALISE)
 • Medicine 2.0
 • International Society for Research on Internet Interventions (ISRII)
 • Medicine X (Stanford University)

konzumacija alkohola - e-Program
Štetno pijenje
- e-program HR

 

Alkohol.hr

Internetski portal Alkohol.hr nastao je u okviru projekta 'Zajedno za zdravlje' Centra za evaluaciju ljudskih potencijala (CEP). Cilj projekta je osigurati svim zainteresiranim korisnicima besplatan pristup stručno strukturiranom programu podrške u samokontroli konzumacije alkohola, te relevantnim i aktualnim stručnim informacijama s područja alkohologije.

Sve materijale ovog e-programa podrške i popratne informativne materijale preveli su i lektorirali volonteri CEP-a: Anja Marković, Ines Miljan Popović, Mirna Gjuras Car, Karlo Žeželj, Tina Radić Čmaje, Ivona Kasipović, Tihana Poslon, Lucija Paić, Maja Kezić, Martina Lončar, Valentina Škrtić, Ema Trkulja, Antonio Dogan, Tiziana Pipp, Iva Živkucin, Valentina Simičić, Tena Japundža, Janja Savić, Željka Mihljević, Lucija Štefan, Marija Rusković, Lea Troha Rajić, Ivana Dubroja, Iva Peroš, Jelena Lončarić, Maja Jurišić Bocek i Vlatka Nercessian.

   

 

konzumacija alkohola - e-Program

Aktualno
Štetno pijenje - hrvatska verzija e-programa

 

logo

Aktualno
Odgovorna i umjerena konzumacija alkohola

 
 
pocetak programa
nastavak programa
postavke programa