Sadržaji
Facebook stranica  Rastimo u slobodu!

Terapija dodiromTerapija dodirom


Psihoenergetika Psihoenergetika

 

 

Inicijalni poklon

Prvi susret uz izradu prijedloga osobnog tretmanskog plana!
Više...

 

English - counseling and therapy in englishPsychological counseling, psychotherapy and coaching in English

 

Preuzmite info letak Psihowellness © download pdf

 

 

Događanja

u pripremi: predavanje 'Prirodan način oslobađanja od strahova, trauma i drugih ograničavajućih stanja, misli i osjećaja'

- ulaz je slobodan

Opširnije...

 


Foto galerija Foto galerija

Materijali

Tematske brošure, letke i druge publikacije u .pdf formatu možete besplatno preuzeti s naših stranica.
Download

Newsletter

Želite li primati e-newsletter 'Zdravlje', molimo prijavite se na mailing listu  e-mail

Uključite se!

Osmišljavamo i provodimo programe i projekte u zajednici - uključite se!.
Podržavamo različite oblike volonterskog učestvovanja - javite nam se!
Provodite slične programe i projekte u svojoj zajednici?
Rrazmijenimo iskustva i razvijajmo se zajedno!

 

 

Edukacije


Stručna EMDR edukacija


Stručna EMDR edukacijaU suradnji s partnerskim organizacijama Hrvatsko-austrijski trening centar za NLP/NLPt (HATC NLPt)   i ÖTZ-NLP&NLPt Austria  sudjelujemo u organizaciji i provedbi stručne certificirane EMDR edukacije (Level A, Level B i Level C) te EMDR supervizije. Edukacija je na engleskom jeziku, uz osigurano simultano prevođenje. Voditelj edukacije je mag. Peter Schuetz, zdravstveni i gospodarstveni psiholog, učitelj psihoterapije (DG), psihoterapeut (ECP), supervizor i trener pri ŐAGG, edukator EMDR-a - EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie.

NOVO! Predstavljanje stručne EMDR edukacije pod nazivom 'Rad s psihološkim opterećenjima i traumama EMDR-om' održat će se u HATC-NLPt centru. Ulaz je slobodan. Molimo vas za pravovremenu prijavu e-mailom na renata@nlpt.hr, jer je broj sudionika ograničen. Dodatne informacije: +385/ 91/ 164 09 08, renata@nlpt.hr.

NOVO!Održavanje slijedećeg EMDR seminara prvog stupnja - Level A - održat će se 28. i 29. studenog 2015. (subota i nedjelja) u Zagrebu. Voditelj: mag Peter Schuetz, zdravstveni i gospodarstveni psiholog, učitelj psihoterapije (DG), psihoterapeut (ECP), supervizor i trener pri ŐAGG, edukator EMDR-a - EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie. Jezik: engleski, uz simultani prijevod; svi materijali uz seminar su na hrvatskom.
Cijena iznosi 230 Eura, protuvrijednost u kunama, uz uplatu akontacije od 30 Eura (protuvrijednost u kunama) na žiro-račun HATC NLPt centra najkasnije do 01. studenog 2015. Cijena za prijave iza 01. studenog iznosi 270 Eura, a predračun prema kojem možete platiti akontaciju dobit ćete mailom po vašoj prijavi.
Prijava treba sadržavati: ime i prezime, kontakt podatke, zvanje, stupanj i područje formalne edukacije, stupanj i vrsta dodatne psihoterapijske edukacije, dosadašnja iskustva u savjetodavnom i psihoterapijskom radu. Prijave se dostavljaju pismeno na e-mail renata@nlpt.hr.
Molimo vas za pravovremenu prijavu, jer je broj sudionika edukacijske grupe ograničen.
Dodatne informacije: +385/ 91/ 164 09 08, e-mail: renata@nlpt.hr. Kontakt osoba: Renata Đonđ Perković, mag. psihologije i informatike, NLPt i EMDR terapeut, voditeljica EMDR sekcije Hrvatsko-austrijskog trening centra za NLP/NLPt.

NOVO! Održavanje slijedećeg EMDR seminara drugog stupnja - Level B - održat će se u lipnju 2016. (subota i nedjelja) u Zagrebu. Voditelj: mag Peter Schuetz, zdravstveni i gospodarstveni psiholog, učitelj psihoterapije (DG), psihoterapeut (ECP), supervizor i trener pri ŐAGG, edukator EMDR-a - EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie. Jezik: engleski, uz simultani prijevod; svi materijali uz seminar su na hrvatskom.
Cijena iznosi 230 Eura, protuvrijednost u kunama, uz uplatu akontacije od 30 Eura (protuvrijednost u kunama) na žiro-račun HATC NLPt centra najkasnije do 15. svibnja 2016. Cijena za prijave iza 15. svibnja iznosi 270 Eura, a predračun prema kojem možete platiti akontaciju dobit ćete mailom po vašoj prijavi.
Prijava treba sadržavati: ime i prezime, kontakt podatke, zvanje, stupanj i područje formalne edukacije, datum završavanja EMDR Level A edukacije, stupanj i vrsta dodatne psihoterapijske edukacije, dosadašnja iskustva u savjetodavnom i psihoterapijskom radu. Prijave se dostavljaju pismeno na e-mail renata@nlpt.hr.
Molimo vas za pravovremenu prijavu, jer je broj sudionika edukacijske grupe ograničen.
Dodatne informacije: +385/ 91/ 164 09 08, e-mail: renata@nlpt.hr. Kontakt osoba: Renata Đonđ Perković, mag. psihologije i informatike, NLPt i EMDR terapeut, voditeljica EMDR sekcije Hrvatsko-austrijskog trening centra za NLP/NLPt.


Predstavljanje EMDR-a na 22. konferenciji psihologa u Rovinju

Dana 07. studenog 2014. na 22. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa koja se održavala u Rovinju - http://konferencija.psihologija.hr - održana je radionica 'EMDR tehnika u radu s traumatskim i drugim iskustvima' (preuzmi PDF), a 08. studenog strucni domjenak 'Neurofiziološka obilježja traumatskog iskustva, PTSP-a i razrješenja traume u radu s EMDR-om' (preuzmi PDF).

EMDR predstavljen u sklopu inicijative za sustavnom pomoći stradalima u poplavi

U subotu 05. srpnja 2014. sudjelovali smo na skupu Hrvatske psihološke komore u Vinkovcima, http://www.psiholoska-komora.hr/454. Tom smo prilikom, uz predstavljanje EMDR metode prorade traumatskih iskustava okupljenim stručnjacima te njezinih mogućnosti za neposrednu i trajnu pomoć stradalima, ponudili lokalnoj psihološkoj podružnici HPD-a i volonterski angažman naših članova u radu sa stradalima.

Prethodna EMDR Level A edukacija održana je 10. i 11. siječnja 2015. u Zagrebu.

Prethodna EMDR Level B edukacija održana je 28. veljače i 01. ožujka 2015. u Zagrebu.EMDR Level A
Voditelji: EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie
Jezik: engleski, uz simultani prijevod; svi materijali uz seminar su na hrvatskom.
Mjesto održavanja: Zagreb
Preduvjet za uključivanje: završeni studij psihologije ili medicine, ili višegodišnja edukacija iz neke od psihoterapijskih metoda.

EMDR Level B
Voditelji: EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie
Jezik: engleski, uz simultani prijevod; svi materijali uz seminar su na hrvatskom.
Mjesto održavanja: Zagreb
Preduvjet za uključivanje: završena EMDR Level A edukacija, završeni studij psihologije ili medicine, ili višegodišnja edukacija iz neke od psihoterapijskih metoda.

EMDR Level C
Voditelji: EMDR-Institut Österreich, Institut für Traumatherapie
Jezik: engleski, uz simultani prijevod; svi materijali uz seminar su na hrvatskom.
Mjesto održavanja: Zagreb
Preduvjet za uključivanje: završena EMDR Level A i Level B edukacija, završeni studij psihologije ili medicine, ili višegodišnja edukacija iz neke od psihoterapijskih metoda.


Za detaljnije informiranje o EMDR-u predlažemo posjetiti EMDR info stranicu, preuzeti letak EMDR info, također odabir neke od knjiga iz opsežnog izbora aktualne EMDR literature. Na istom web odredištu možete pronaći i up-to-date opremu za bilateralnu stimulaciju.

 

WHO guidelines

Godine 2013. Svjetska zdravstvena organizacija u svojoj publikaciji 'WHO guidelines on conditions specifically related to stress' naglašava EMDR kao terapijsku metodu preporučenu za rad s djecom, adolescentima i odraslima.

These WHO mhGAP guidelines were developed to provide recommended management strategies for conditions specifically related to stress, including symptoms of acute stress, post-traumatic stress disorder and bereavement. The guidelines were developed by an independent Guidelines Development Group and inform a new mhGAP module on the Assessment and Management of Conditions Specifically Related to Stress.
Download - English

  'WHO guidelines on conditions specifically related to stress'


Europska mreža za traumatski stres – TENTS

Smjernice i model Europske mreže za traumatski stres - TENTS - za pružanje psihosocijalne skrbi nakon velikih nesreća i katastrofa.

Ove smjernice su razvijene na temelju sistematskog pregleda suvremenih istraživačkih dokaza vezanih uz psihosocijalnu skrb nakon katastrofa i velikih nesreća, i korištenjem Delphi procesa koji je uključivao 106 profesionalaca i stručnjaka iz 25 različitih zemalja. One uzimaju u obzir da se sadržaj i organizacija službi razlikuje izmedu zemalja. Stoga se preporučuje da se TENTS smjernice koriste kao model za pružanje skrbi u svim europskim zemljama, ali ne čineci ih obveznima.
Download - Hrvatski

  Europska mreža za traumatski stres – TENTS

 

O EMDR-u

EMDR – Eye Movement Desenzitization and Reprocessing je metoda koju je razvila Francine Shapiro 1991. godine kao terapijsku metodu za rad s psihološkim opterećenjima i traumama. U području posttraumatskih opterećenja EMDR se danas ubraja u metode za koje postoji najveći broj istraživanja u pogledu učinkovitosti na različitim populacijama, i dokazano je jedna od potvrđeno najefikasnijih metoda za tretman i liječenje poremećaja iz tih područja.

Francine Shapiro pri objašnjenju djelovanja EMDRa polazi od toga da unutar zatvorenog fiziološkog sistema informacije bivaju prerađene na odgovarajući način, pri čemu se održava stanje neurološke ravnoteže. Kod patoloških utjecaja, kao što su npr. intenzivna psihološka opterećenja, neposredno se mijenjaju neuralni elementi i ometa ranije automatski proces prorade informacija. Informacije povezane sa traumatskim iskustvom (afekti, kognicije, oblici ponašanja) bivaju 'zaleđeni u vremenu' ('frozen in time') i vanjski ili unutarnji podražaji ih uvijek iznova aktiviraju, što kod osobe izaziva uvijek iznova odgovarajuće simptome. Putem stimulacije EMDR metodom ponovo se aktivira prirodna prorada informacija, što odgovara razrješenju traume i ponovnom uspostavljanju neuralne ravnoteže. Kod određenih psihičkih opterećenja postoji znatno povišena vegetativna bazična podraženost i smanjena sposobnost diskriminacije između neutralnih i ugrožavajućih podražaja.

Kod rada s EMDR metodom osoba se istovremeno koncentrira na unutarnju predodžbu i pripadnu pozitivnu ili negativnu procjenu u odnosu na sebe, svoje osjećaje i tjelesna stanja; pritom pozornost obraća na vanjski podražaj, u ovom slučaju bilateralnu vizualnu ili taktilnu stimulaciju.EMDR se može koristiti kao zasebna psihoterapijska tehnika, ali i primjenjivati u sklopu različitih oblika psihoterapijskog i savjetodavnog rada.

EMDR se uspješno primjenjuje u radu sa slijedećim poteškoćama:
- post-traumatski stres kod odraslih i djece
- akutna traumatizacija
- ekstremna reakcija žalovanja
- smanjenje psihološki uvjetovanog stresa koji prati oboljenja
- fobije
- panični poremećaji
- disocijativne smetnje
- dugotrajna opterećenost negativnim mislima i osjećajima
- poremećaji sna
- ovisnosti
- drugo

EMDR terapija usmjerena je na procesiranje informacija s ciljem mijenjanja opterećujućih unutarnjih reprezentacija (uključivo kognitivne, emocionalne i tjelesne komponente). Za vrijeme EMDR-a klijent usmjerava pažnju na prošla i sadašnja iskustva, istovremeno se fokusirajući na vanjske podražaje (pokreti očiju, taktilni ili auditivni podražaji). Internacionalno društvo za istraživanja traumatskog stresa navodi upravo EMDR kao visoko učinkovit tretman za PTSP; US Department of Defense/Department of Veteran Affairs Practice Guidelines označili su EMDR najvišom kategorijom efikasnosti, također i American Psychiatric Practice Guideline. Godine 2013. Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je  EMDR kao naprednu terapijsku metodu za rad s djecom, adolescentima i odraslima.

PREZENTACIJA: EMDR - preuzmi (.pdf)
LETAK: EMDR - preuzmi (.pdf)
PREZENTACIJA: NEUROFIZIOLOGIJA STRESA, TRAUME I EMDR-a - preuzmi (.pdf)
TENTS PREZENTACIJA EMDR - preuzmi (.pdf)
WHO GUIDELINES 2013. EMDR - preuzmi (.pdf)

 

 

povećajPreselili smo!

Centar za informiranje, edukaciju i savjetovanje 'Zdravlje' svoje aktivnosti održava u suradnji s partnerskom organizacijom Hrvatsko-austrijskim trening centrom za NLP/NLPt  (HATC NLPt, site www.nlpt.hr) – Ferde Rusana 10, Zagreb (u blizini Kvaternikovog trga, molimo vidjeti priloženu mapu - kliknuti za povećanje).

Ostali su naši podaci nepromijenjeni:
Centar za informiranje, edukaciju i savjetovanje 'Zdravlje'
X. Ferenščica 9, Zagreb 10000
Renata Đonđ Perković, predsjednica Centra
+385 1 2452 540, +385 91 164 0908
zdravlje@centar-zdravlje.hr
www.centar-zdravlje.hr

 

 

<-- Tretmani

<-- Psihoenergetski tretmani

<-- vrh

  vrh