CENTAR ZDRAVLJE
 
     
 
 
     
 
   
Materijali za korisnike

 

Tretman putem videopoziva - letak
Jedan oblik upotrebe tehnologije u terapiji koji postaje osobito aktualan je terapija putem interneta, točnije videokonferencijskih poziva uz korištenje servisa poput Skype-a, Zoom-a itd. Razlog je tome što ova vrsta korištenja tehnologije u terapiji ne utječe na samu srž terapije, već se mijenja „samo“ sredstvo putem kojeg se ona provodi. Uloge klijenta i terapeuta, ciljevi terapije i načini dolaženja do tih ciljeva ostaju nepromijenjeni. Istraživanja općenito pokazuju da su savjetovanje i terapija putem suvremene tehnologije podjednako učinkovita kao i ona tradicionalna, licem u lice. Više...

Psihowellnes - letak
Psihološki wellness © (psihowellnes) je naziv za skup tehnika kojima možemo uspješno djelovati u cilju postizanja psihičkog i fizičkog zdravlja, ravnoteže, cjelovitosti, dobrobiti i sreće. Svaka je osoba jedinstvena, zato je i naš pristup pojedinom korisniku također jedinstven i potpuno prilagođen njegovoj osobnosti, psihofizičkoj strukturi i razvojnim potrebama. Više...

EMDR - letak
U području posttraumatskih stanja i stanja visoke opterećenosti stresom EMDR se danas ubraja u metode za koje postoji najveći broj istraživanja u pogledu učinkovitosti na različitim populacijama, i dokazano je jedna od potvrđeno najefikasnijih metoda za tretman i liječenje poremećaja iz tih područja. Svjetska zdravstvena organizacija u svojoj publikaciji 'WHO guidelines on conditions specifically related to stress' naglašava EMDR kao uspješnu, provjerenu terapijsku metodu preporučenu za rad s djecom, adolescentima i odraslima. EMDR se uspješno primjenjuje u radu sa slijedećim i povezanim poteškoćama: post-traumatski stres kod odraslih i djece, akutna traumatizacija, ekstremna reakcija žalovanja, smanjenje psihološki uvjetovanog stresa koji prati razna oboljenja, fobije, panični poremećaji, disocijativne smetnje, dugotrajna opterećenost negativnim mislima i osjećajima, poremećaji sna, ovisnosti i drugo. Više...

Terapijske karte - letak
Terapijske karte stimuliraju integriranje svjesnog i nesvjesnog, potiču komunikaciju i introspekciju te pomažu u razvijanju veće svijesti o sebi, drugima i životu. One su alat kojim dolazite do novih uvida i spoznaja. U ovom terapijskom putovanju osoba uz pomoć terapeuta kreće na put boljeg upoznavanja sebe, svojih izazova, mogućnosti, potencijala, želja i potreba. Kroz putovanje osvještavat ćete i izražavati vlastite emocije, propitivati svoja uvjerenja i otkrivati vaše unutarnje snage i kreativne potencijale u svrhu adekvatnijeg suočavanja s osobnim pitanjima i krizama te lakšeg premošćivanja vanjskih i unutarnjih konflikata, s ciljem postizanja optimalnog rasta i osobnog razvoja. Doći ćete u neposredan kontakt s nesvjesnim dijelom svoje ličnosti, koji time postaje direktan izvor informacija te točka životnog preokreta. Terapijske karte preporučljivo je koristiti i za poticanje kreativnosti, ekspresije, komunikacijskih, socijalnih i emocionalnih kompetencija te unaprjeđenje mentalnog zdravlja. One su namijenjene svima koji žele pobliže upoznati sebe, raditi na sebi i uspješnije se nositi s osobnim i životnim poteškoćama i izazovima. Više...

 

Aktualna tema

Pijem li previše? E-program podrške

Ovu internetsku programsku platformu izradili su Evolution Health Sustavi, čija je misija smanjiti stigmu povezanu s ovisnostima i poremećajima raspoloženja i anksioznosti te omogućiti pristup interaktivnom, personaliziranom tretmanu temeljenom na dokazima i potrebama. Najznačajnije karakteristike programa su individualizirani pristup i upotreba, interaktivnost, ostvarivanje ciljeva, moderirane grupe podrške, dostupnost, modularnost, znanstvena utemeljenost, prilagođenost mobilnim platformama te besplatna upotreba za korisnike.

Evolution Health program, za korisnike u potpunosti i trajno besplatan, je program podrške u samoregulaciji konzumacije alkohola. Neke vježbe u programu osmišljene su kako bi se pomoglo onima koji prekidaju s redovnim pijenjem ili se suzdržavaju od alkohola, a neke od ovih vježbi također su dizajnirane za ljude koji žele smanjiti pijenje alkohola. Podržavamo sve. Za početak, predlažemo da isprobate neke interaktivne vježbe kao što je upitnik Provjerite svoju konzumaciju.

Sve materijale e-programa podrške i popratne informativne materijale preveli su i lektorirali volonteri CEP-a: Anja Marković, Ines Miljan Popović, Mirna Gjuras Car, Karlo Žeželj, Tina Radić Čmaje, Ivona Kasipović, Tihana Poslon, Lucija Paić, Maja Kezić, Martina Lončar, Valentina Škrtić, Ema Trkulja, Antonio Dogan, Tiziana Pipp, Iva Živkucin, Valentina Simičić, Tena Japundža, Janja Savić, Željka Mihljević, Lucija Štefan, Marija Rusković, Lea Troha Rajić, Ivana Dubroja, Iva Peroš, Jelena Lončarić, Maja Jurišić Bocek i Vlatka Nercessian.

Internetski portal Alkohol.hr nastao je u okviru projekta 'Zajedno za zdravlje' Centra za evaluaciju ljudskih potencijala (CEP). Cilj projekta je osigurati svim zainteresiranim korisnicima besplatan pristup stručno strukturiranom programu podrške u samokontroli konzumacije alkohola, te relevantnim i aktualnim stručnim informacijama s područja alkohologije.

Self-help strategies for cutting down or stopping substance use - A guide (2010, WHO)
The seven key messages of the alcohol industry (2021., EUCAM) HR prijevod: Vodič za smanjenje ili prestanak korištenja psihoaktivnih tvari (2010, SZO)

Internetska programska platforma Evolution Health Sustavi Internetska programska platforma Evolution Health Sustava - e-program podrške smanjenju ili prestanku štetne uporabe alkohola (evolutionhealth.systems)

   

 

Aktualna tema

Aktualna tema
Problematično pijenje

 

konzumacija alkohola - e-Program

Aktualno
Štetno pijenje - hrvatska verzija e-programa

 

logo

Aktualno
Odgovorna i umjerena konzumacija alkohola